Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 februarie 2012

Cum alegeți sursa potrivită

Sursa într-un PC este foarte importantă, dacă sursa nu e de calitate și/sau nu are protecții pentru:

-tensiunea prea mare/mică
-fluctuații de curent ect, doar norocul poate decide ce se întamplă când acele lucruri precizate mai sus se întamplă și vă prinde nepregătiți.

O variantă aleasă de mulți este UPS-ul. UPS-ul este o "prelungire" a prizei care are protecțiile necesare rulării în siguranță. UPS-urile de obicei sunt folosite de firme.

Dar mai sunt multe aspecte de luat în seama în momentul achizționării unei surse!

Cel mai important de luat în seamă atunci când sunteți în căutarea unei surse noi e să luați una cu o electronică buna, sunt cunoscuți liderii, Seasonic, Cougar, Corsair, Antec. Unele firme mari cum sunt: Antec și Corsair au câteva surse cu electronică de la Seasonic. Ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă ca cei de la firmele respective au ales să plătească concurența pentru a face ceva sub marca lor, dacă aveți cunoștințele necesare puteți salva bani buni prin alegerea unor componente bune care diferă doar la partea exterioară si la bundle ( bundle înseamnă accesorile ce însoțesc sursa în pachet).


Sursele sunt de trei tipuri:

-sursele non-modulare. Sursele non-modulare au cablurile deja ataște, și nu sunt detașabile. Sursele non-modulare sunt mai ieftine de obicei, având un rail maxim două (railul este voltajul care poate fi livrat de un singur rail, sursele până în 600-700w au un singur rail, de obicei care poate să livreze amperaje și voltaje destul de mari, iar cu cât sunt mai multe rail-uri cu atât crește și numarul de W dar scade numărul amperilor cât și cel al voltajelor.)

-sursele semi-modulare. Sursele semi-modulare sunt preferatele celor împătimiți pentru că se află într-un segment de preț ce îi atrage pe mulți dar având în vedere că puterea lor se află la destui de multi W nu sunt pentru oricine. Vă dau ca exemplu o sursă care acum este la un preț foarte bun pentru ce poate. Este vorba de Cougar S550 care se află în jurul prețului de 500 de ron. Ce este special cu această sursă? Ei bine, din nume cred că mulți isi dau seama că vorbim de o sursă de 550W, cel puțin așa spune producătorul. După niște teste ne dăm seama că ea defapt are 730W cum se vede calitatea și electronica bună, aici fiind link-ul. Aceste surse au mai multe rail-uri, numărul variând între 2 și 4.

-sursele full-modulare. Sursele full-modulare sunt cele ce se află in top, care se adresează celor ce fac parte din segemtul entuziast, adică configurații 2 way SLI - 3 way SLI, în unele cazuri 4 Way SLI ( despre asta va fi vorba într-un articol viitor). Aceste surse au toate cablurile detașabile și sunt făcute de câțiva producători care monopolizează acest segment de piață, Corsair (exemplu AX 1200W) sau Seasonic (X 850W), acestea fiind navele admiral. Numărul de rail-uri și aici variază tot între 2 și 4 rail-uri.

Când mai alegeți o sursă trebuie să aveți în vedere eficiența acesteia, deoarece vă poate salva câțiva zeci de lei buni pe lună la factură.

Eficiența sursei se măsoară in procente, fiind mai multe denumiri pentru aceste eficiențe:

- 95% (Platinum. Am văzut o singură sursa pe Newegg)
-90-92%(Gold)
-87-90%(Silver)
-80-85%(Bronze)

Cele ce au eficienta sub 80% nu merită cumpărate pentru că au o eficiență mică. Ce înseamnă asta?  Înseamnă că sursa transformă curentul din perete la voltajele și amperajele PC-ului. Dacă sursa are o eficiență mică, va consuma mai mult curent pentru a îndeplini o sarcină față de o sursă cu eficiență mare.



Sameera ChathurangaDespre noi

Încercăm să vă ținem la curent cu ultimele știri și informații despre jocuri și componente hardware, să realizăm materiale video precum Gameplay-uri și Traduceri cu ajutorul jocurilor și să creem articole precum comparații sau clasamente.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta ca si anonim, selectati pur si simplu de la "Comenteaza ca" optiunea "Anonim".